Låt oss prata om acne!

image

Tja. Kan vi prata om det här med acne litegrann?
Varför är det så tabu och skambelagt?  Är det nåt skit som hänger kvar från när folk trodde att det berodde på smuts och dålig hygien, eller vad? Jag förstår inte.

I princip ALLA människor har, eller har haft, acne på någon nivå. Det kan vara ärftligt, hormonellt, orsakat av medeciner, allergier, värme, kyla, svett eller stress. Det finns massor av anledningar, men inga av dem kan hjälpas. 

Folk proppar i sig antibiotika, fräter huden med syramasker, tvättar sig med blekmedel och totalt misshandlar sigsjälv för att få bort det.
Och resten täcker över, sminkar över, redigerar bort (även jag gör dessa saker ibland). Alla försöker osynliggöra sin acne, vilket gör att vi alla sitter och känner oss ensamma med våra acneproblem.

“Problem”.

I allt detta snack om Body Positivity så glöms gärna acnen bort. Men faktum är att jag faktiskt aldrig tyckt att någon varit mindre attraktiv pga acne. Jag har aldrig reflekterat nåt speciellt över om det syns knottror under någons puder.  (Allt sånt där som jag själv oroar mig för att andra ska tänka om mig).

Kanske är det osynliggörandet som gör det så tabu? Kanske vi måste visa att ingen är helt jämn, slät och “flawless”.

Jag har ärftlig och hormonell acne, och just nu ännu värre än vanligt pga mina medeciner. Inget jag kan hjälpa och inget jag kan dölja. Och jag har massa ärr från gamla utbrott.

Och jag är lika snygg ändå!

3 thoughts on “Låt oss prata om acne!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s