Funktion efter person?

image

Folk runt mig vet att jag är sjukskriven.  och de vet varför. Ändå blir de sura och irriterade när jag inte kan agera “friskt”.

De tror att bara för att jag är runt dem, med dem eller hos dem så mår jag på något sätt magiskt bättre.
Eller att de är något slags gyllende undantag, som gör att de inte tär på mig precis lika mkt som all annan social interaktion gör.

Det funkar inte så. Kemin i min hjärna bryr sig inte ett skit vart jag är, eller med vem.
Lika lite som att någon kan ha mer eller mindre lunginflammation beroende på vem de är med.

Jag får ibland avboka planer för att jag mår för dåligt. Jag kan ha en skitbra dag och sen ha den sämsta kvällen på flera veckor. Jag har noll kontroll.

“Bipolär depression med kraftig påverkan på livsföringen”. Extrem trötthet. Audio- och photosensitivitet. Apati. Ätstörningar.  Sömnstörningar. Och sen då biverkningarna från medecinerna.

Det här är inte någon stress-sjukskrivning där massage, bad, långa promenader eller mys med familj och vänner kan hjälpa. Visst kan allt sånt vara trevligt,  men det påverkar ju inte mitt mående speciellt mycket. Jag har samma mängd ångest ändå.

Folk kan se mig leka med min hund, och busa och skratta, och säkert tänka att jag nog mår bra den dagen.
Men det är väldigt ofta mest att jag gör det för hans skull. Och en del av det är ibland väldigt forcerat. Han är det finaste jag har och jag älskar honom över allt annat, men han kan inte heller laga mig.
Men han behöver leka, så då gör vi det. Och min psykolog har sagt att det är en bra och lagom nivå av att försöka tvinga sigsjälv att “vara glad”.

Dock är Altaïr det gyllene undantaget av social interaktion. När jag måste isolera mig från allt och alla, då är han den som får vara kvar. Den jag vill ha nära mig. Alltid.

Everything else must go.

Så sorry, men är du inte en fyrbent liten griskorv så gäller min sociala ångest även dig. Mitt behov av isolation gäller även från dig. Interaktion som dränerar mig gäller även den med dig. Min trötthet och orkeslöshet blur inte bättre av att vara med dig.
Oavsett hur mycket jag tycker om dig.

One thought on “Funktion efter person?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s